3. 10. 2017.

Ludistički ideali

Treći put zaredom, na konkursu u sklopu manifestacije Dani ludaje, i ove godine je pobedila moja ukrštenica. Obistinile su se crne slutnje hronično nezadovoljnih učesnika, te je sastav žirija opet bio po mojoj meri. Ma koliko moje ambicije bile skromne, na to nisam mogao da utičem. Uz to, pošto je tokom glasanja u mom radu primećen jedan diskutabilni detalj, bez jeda sam pretpostavio da će na vrhu tabele biti neko drugi.  Ali... nije bilo tako (šta ću kad sam najbolji, ni Amerika mi ništa ne može :D)

Na blogu TIO sam - malo u šali, a više u zbilji - pisao o svom het-triku (OVDE). Jedino nisam izneo predlog da takmičari dogodine sakupe 5000 dinara i uruče mi ih pre raspisivanja konkursa na ime nadoknade za odustajanje od učešća, a u cilju povećanja sopstvenih šansi za pobedu (mada... ponižavajuće je da se trostruki šampion prodaje za 40 evra... povlačim predlog, javite se samo ako sakupite 400 :D). Nema se tu još bogzna šta reći, te u ovom postu želim obuhvatno da se osvrnem na visokoplasirane sastave.

Dani ludaje 2017, glasovi
U finalu je bilo 13/46 ukrštenica. Nepotpisane radove je na skali 1 - 10 ocenjivalo 12 sudija iz zemlje, regiona i sveta, a čak 5 sastava je dobilo više od 100 poena! To govori o prilično ujednačenom ukusu tj. sličnom sistemu ukršteničkih vrednosti, slobodnije: o postojanju univerzalnog ideala. Taj ideal se može naslutiti analizom ukrštenica koje su dobile bodove od svih sudija. 

Dani ludaje 2017, 1. mesto, autor: Mladen Marković
U pobedničkom radu (149 poena) sve je podređeno nivelisanoj belini 12 x 6. Neću ponovo razglabati o motivima za nastanak raritetne kombinacije, niti o njenim nedostacima, samo ću primetiti da je taj vid enigmatskog izražavanja generalno na visokoj ceni. 7 desetki, prosečna ocena 8, 2. Iako mi - enigmate sa ex yu prostora - to doživljavamo kao endemski manir, vrlo je verovatno da bi i Italijani, Francuzi, Englezi (...) i svi drugi vrlo slično vrednovali takvu kombinatorsku senzaciju (naravno, ako bi prethodno utvrdili da je ispravna tj. u skladu sa njihovim standardima i uzusima).

Dani ludaje 2017, 4. mesto, autor: Nedjeljko Nedić
Drugi rad koji je pobrao simpatije svih članova žirija (120 poena, 4. mesto) delo je Nedjeljka Nedića. Glavni adut ove ukrštenice je takođe moleraj, ne baš neviđen, ali sasvim dovoljno upečatljiv. Pozicioniran je uz gornju ivicu, što je autoru otežalo posao, pa budući da je pronašao fina izlazna rešenja, mogao je računati na dobre utiske ocenjivača. Iako je donji deo ukrštenice neočekivano traljav i neambiciozan, najniža ocena koju je dobila je 3! (prva i trećeplasirana imaju jedinice, a drugoplasirana nulu!) Zapravo, to je jedini sastav bez ekstremno niskih ocena, pa se može reći da se tu najbolje ocrtavaju spomenute ukršteničke vrednosti našeg regiona. Prosečna ocena 6, 2.

Dani ludaje 2017, 6. mesto, autor: Sreten Perić
Glasove svih sudija je dobio i šestoplasirani sastav Sretena Perića (96 poena). To je jedan običan rad u duhu podrinjske škole profesora Krsmanovića, što će reći: glavna kombinacija se razvija iz dve-tri čvornovate reči, a kao nusprodukt se pojavljuje nešto nenormalno, folklorno, nestandardno ili nikome poznato. Ukrštenica solidno izgleda jer je autor vodio računa o prožetosti i rasporedu crnih polja - ali samo koliko je umeo, pa kao bilans imamo 2 dvoslova od kojih nijedan nije naročito opravdan. Uz to, ni pojmovno nije reprezentativna, te ne čudi što se nijedan član žirija nije dovoljno oduševio da bi je nagradio desetkom ili devetkom. Prosečna ocena 4, 3. 

Dakle, samo je jedna stvar izvesna: svi visoko vrednuju onaj aspekt kombinatorike koji se manifestuje u belinama! Međutim... zanimljivo je da su univeralno dopadljiviji radovi u kojima je belinaštvo primenjeno na manje otrcan način, odnosno mimo modela 6 x 6 ili 7 x 7!

Dani ludaje 2017, 3. mesto, autor. Rešad Besničanin
Tom zaključku se donekle suprotstavlja trećeplasirani rad Rešada Besničanina (128 poena), koji se u svojoj neobičnosti približava šablonu kroz insistiranje na proširenju paradnog moleraja. Najveća mana sastava je zatvoreni gornji levi ćošak, i samo je jedan član žirija bio spreman da autoru progleda kroz prste - mada su i drugi verovatno zapazili da je ostatak mreže vrlo prezentno popunjen. Stoga se opisu univerzalnog ideala može dodati i dobra veza između centra i periferije, što bi značilo: ako belina - kakva god bila - dovodi do rastrojstva mreže, nije po JUS - u. Prosečna ocena 6, 6.

Dani ludaje 2017, 2. mesto, autor: Nebojša Dragomirović
I ostala su dva sastava večitog drugog Nebojše Dragomirovića. Jedan (133 poena) se više dopao sudijama od drugog (119), mada su, u principu, tu negde: autor je u dopisnoj školi profesora Dopuđe odavno naučio da napravi finu belinu, ali je propustio lekcije iz drugih predmeta. Ako jednom - za promenu - napravi 7 x 7 bez okolnih jednoslova, dvoslova i skraćenica, još bolje: ako uspe da sklopi takmičarsku ukrštenicu u kojoj sve deluje kao da je na svom mestu, a ne kao belina za seoske novine u smandrljanoj mreži, ima nade za pobedu. Ali... ako ostane na tom školskom nivou, uvek će biti savršenijih, profesionalnijih ili bar dojmljivijih radova, i uvek će nekome biti do ramena. Drugoplasirani rad: dve desetke, prosečna ocena 6, 8; petoplasirani: 5, 6.
Dani ludaje 2017, 5. mesto, autor: Nebojša Dragomirović



1 коментар:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Tvoja ovogodišnja natječajna križaljka bila je nepobjediva.Tako grandiozna bjelina, a riječi poznate, pa si sasvim zasluženo prvi. Izgleda da ćemo na godinu morati načiniti nešto spektakularno ili ćemo ti zabraniti sudjelovanje.